Music Crime Series || John Lennon

Το χρονικό πίσω από τη δολοφονία ενός θρύλου της rock

O John Lennon δολοφονήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης από τον 25χρονο τότε Mark David Chapman.

Η ιστορία ξεκινά στις 27 Οκτωβρίου του 1980, όταν ο Chapman αγοράζει ένα 38άρι revolver έναντι 169 δολλαρίων και λίγες μέρες μετά ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη με σκοπό να δολοφονήσει τον Lennon. Η απόπειρα δεν γίνεται ποτέ και τον Νοέμβριο επιστρέφει πίσω στη Χονολουλού, όπου και διαμένει μόνιμα με τη σύζυγό του, Gloria Abe. Όταν τη συνάντησε της είπε πως είχε εμμονή με τη δολοφονία του John Lennon δείχνοντάς της το όπλο και τις σφαίρες, αλλά εκείνη ποτέ δεν ενημέρωσε τις αρχές. Στις 6 Δεκεμβρίου πετάει ξανά προς Νέα Υόρκη και αυτή η φορά θα ήταν η τελευταία.

Παράλληλα ο John Lennon στις 5 Δεκεμβρίου δίνει συνέντευξη για το Rolling Stone στο διαμέρισμά του, σε μία συζήτηση που διήρκησε περίπου εννιά ώρες. Η συνέντευξη αυτή επρόκειτο να τυπωθεί στο πρώτο τεύχος για το 1981, αλλά δεν απομαγνητοφωνήθηκε φυσικά τότε, αφού τρεις μέρες μετά ο μουσικός δολοφονήθηκε. Δόθηκε ολόκληρη στη δημοσιότητα από το περιοδικό 30 χρόνια μετά τον θάνατό του. Την τελευταία του συνέντευξη την έδωσε τη μέρα της δολοφονίας του στον Dave Sholin για λογαριασμό του RKO radio.

Στις 8 Δεκεμβρίου λοιπόν, τη μέρα του τραγικού συμβάντος, ο Chapman πηγαίνει έξω από το κτίριο Dakota, όπου διέμενε ο Lennon και περιμένει, πράγμα που δεν θεωρείται περίεργο, αφού πολλοί θαυμαστές του στήνονταν έξω από το σπίτι του με σκοπό να τους υπογράψει κάποιο αυτόγραφο. Εκείνη την ώρα στο διαμέρισμα του Lennon πραγματοποιείται η φωτογράφησή του για το Rolling Stone από την Annie Leibovitz όπου γίνεται η λήψη μιας από τις πιο εμβληματικές εικόνες του Lennon με τη Yoko Ono.

Ακολουθεί η συνέντευξη στο RKO radio και γύρω στις 5 μ.μ. ο Lennon και η Yoko βγαίνουν απ’ το Dakota πηγαίνοντας προς το Record Plant Studios για ηχογράφηση. Εκεί συναντάει για πρώτη φορά τον μελλοντικό του δολοφόνο, ο οποίος μάλιστα του ζητάει να του υπογράψει το άλμπουμ Double Fantasy, γράφοντας την πιο ειρωνική στιγμή στην ιστορία της δολοφονίας του. Ο φακός ενός θαυμαστή που βρισκόταν εκεί τυχαία, απαθανατίζει αυτήν την τραγική σκηνή.

Ο Lennon και η Yoko επιστρέφουν από το στούντιο το βράδυ και προσπερνούν τον Champan που ακόμα βρίσκεται εκεί. Ο τελευταίος πυροβολεί πέντε φορές, με τις τέσσερις σφαίρες να βρίσκουν στην πλάτη τον John Lennon. Κλήθηκε αμέσως βοήθεια, αλλά ο θάνατός του δεν αργεί να επέλθει και επιβεβαιώνεται στο νοσοκομείο βυθίζοντας σε θλίψη τους οικείους του και αργότερα τους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο.

O Chapman μετά τους πυροβολισμούς δεν έφυγε από το σημείο του εγκλήματος, αλλά περίμενε τη σύλληψή του από τις αρχές διαβάζοντας το βιβλίο “The Catcher in the Rye”. Αργότερα δηλώνει στους αστυνομικούς: «Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος του εαυτού μου είναι ο  Holden Caulfield, που είναι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου. Το μικρότερο μέρος του εαυτού μου πρέπει να είναι ο διάβολος.».

Το κίνητρό του πίσω από τη δολοφονία φαίνεται να ήταν ο θυμός που του προκαλούσαν οι δηλώσεις του Lennon για τον Θεό και την αλτρουιστική φιλοσοφία και λιτότητα, ενώ ζούσε με εκατομμύρια. Δήλωσε ότι έπασχε από κατάθλιψη, ότι η αυτοεκτίμησή του ήταν πληγωμένη και οι δικηγόροι που τον ανέλαβαν ισχυρίστηκαν ότι έπασχε από ψυχική διαταραχή και βρισκόταν σε παραλήρημα όταν διέπραξε το έγκλημα, κάτι που δεν έγινε δεκτό απ’ το δικαστήριο.

Στην τελευταία του ακρόαση για την υπό όρους αποφυλάκισή του, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες, ζήτησε συγγνώμη από τη Yoko Ono, παραδέχτηκε ότι η πράξη του ήταν απαράδεκτη, ενώ δήλωσε ότι το έκανε για να αποκτήσει φήμη και ότι η δυσφήμιση μπορεί να σου αποφέρει δόξα. Η δήλωση αυτή δυσαρέστησε πολύ την επιτροπή, η οποία απέρριψε το αίτημά του, δίνοντάς του τη δυνατότητα για νέα ακρόαση σε δύο χρόνια.

 

της Διονυσίας Αλβανού

Click here - fbetting view betfair bonus