Η καθαρή ματιά του Strange Eyes

Tης Δήμητρας Αλεξανδράκου

Με το Analog Memories να παραμένει αδιαμφισβήτητα ένας από τους ωραιότερους εγχώριους δίσκους των τελευταίων ετών, η νέα δισκογραφική δουλειά του Rsn έρχεται και πάλι να ταράξει τα μουσικά νερά. Προπομπός αυτού, το Black Sky. Στα αιθέρια φωνητικά και τους στίχους η Thaliah να μας ταξιδεύει και να μας αποκαλύπτει τον τίτλο του δίσκου, Strange Eyes.

Ο Rsn δεν κυκλοφορεί κομμάτια απλά για να το κάνει. Κυκλοφορεί μόνο όταν έχει κάτι να πει. Απόδειξη αυτού, το Strange Eyes. Ένας δίσκος ολοκληρωμένος και ώριμος μέχρι την τελευταία νότα. Λειτουργώντας ως ένα μουσικό πρίσμα αναλόγως τον αποδέκτη, επιδέχεται πολλές αναγνώσεις, χωρίς παρ’ όλ’ αυτά να χάνει ούτε στιγμή την καθαρότητα του ήχου του.

13 κομμάτια σαν 13 κινηματογραφικές σκηνές. Αφηγητές αυτών άλλοτε οι Kid Moxie, Thaliah, Polina Leshnevskaia, Kathrin DeBoer, Mc Yinka κι άλλοτε απλώς τα ατμοσφαιρικά beats που συνιστούν και συνθέτουν τα κομμάτια.Κλακέτα. Σκηνή 1η. Ασπρόμαυρος φακός, έρημη πόλη και το
Escape Plan αυτόματα μας εισάγει στη μουσική απόδραση με τίτλο Strange Eyes. Ούτι, hammond και τα ονειρικά φωνητικά της Kid Moxie. Εκεί ακριβώς είναι το σημείο που δυναμώνεις την ένταση. “At the end of the road I took a look within…” Το ξέρεις, το έχεις ξανακούσει, δεν το προσπερνάς όσο κι αν σε τρώει η περιέργεια για το τι κρύβεται στη συνέχεια. Θες να ακούσεις για ακόμη μια φορά τη Thaliah να σου τραγουδά “Black Sky should’ve known better…”.  Σκηνή 3η. Ο Rsn μας συστήσει την Polina Leshnevskaia με το συναισθηματικό και dreamy I Feel You σε στίχους του Κωνσταντίνου Κεσσίδη. Ακολουθεί το ορχηστρικό Monday. Αν οι Δευτέρες μας είχαν τέτοιες μπασογραμμές σίγουρα θα ήταν οι αγαπημένες μας μέρες.

Την ροή της ιστορίας συνεχίζει, αλλά δεν καθορίζει, το Flux. Η φωνή της Thaliah δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ονειροπόλησης για να υποδεχτείς το Dylan. Σαξόφωνο, τρομπέτα, μπάσο, ντραμς, κιθάρα, χωρίς λόγια. Χωρίς λόγια και φωνή μένεις κι εσύ ακούγοντάς το. Είναι το Dylan η καρδιά του δίσκου; Μπορεί. Συναγωνίζεται για τον τίτλο με το Trip To Iceland. Την θέση των ντραμς και του μπάσου παίρνει το hammond. Κλείνεις τα μάτια και το αφήνεις για λίγο σε loop.

Σε επαναφέρει το It’s over, το κομμάτι που θα απολαύσουμε ολοκληρωτικά την ταλαντούχα Kid Moxie σε στίχους και φωνή, για να δώσει σκυτάλη στη γνώριμη σε όλους Kathrin DeBoer και το πιο ανέμελο κομμάτι του Strange Eyes, σε αυτό θα συμβάλει και η εμφάνιση του rhodes, Cherry Tree. Το “άγριο” και θιβερικό (aka οι Thievery θα το ήθελαν σίγουρα στον νέο τους δίσκο) Shadow of Self  αναλαμβάνει ο Mc Yinka, τα μοναδικά ανδρικά φωνητικά του Strange Eyes, για τρία λεπτά προσωπικής συνειδητοποίησης.

Σκηνή 11η. Ούτι και cumbus μας κάνουν ένα μουσικό Reset, για να ακολουθήσει το μελαγχολικό downtempo The End.
Όχι ο δίσκος δεν τελειώνει εδώ.
Σκηνή 13η. Η ανατροπή. Το αναζωογονητικό Welcome to Life Max και η ζεστή φωνή της Thaliah έρχονται να σκεπάσουν όποια ψήγματα μαύρου ουρανού και μας αφήνουν με μια γλυκιά επίγευση. Ο δίσκος φτάνει στο τέλος του, η μελωδία όμως συνεχίζει να ηχεί στα αυτιά μας. Πατάμε το replay.

Το Strange Eyes κυκλοφορεί από την γερμανική Agogo Records σε 12'' Vinyl / CD / Digital (σε όλα τα ηλεκτρονικά δισκοπωλεία).

~ Listen ~

 ~ Behind the Scenes ~

Rsn: Μουσική / Παραγωγή / Μίξη
Dmitry Tsepilov: Σαξόφωνο (RU)
Kathrin deBoer: Lyrics / Vocals (UK)
Kid  Moxie: Lyrics / Vocals
Mc  Yinka: Lyrics / Vocals
MopDeelay: Ούτι
Polina  Leshnevskaia: Vocals
Ricky F. Abulous: Κιθάρα (UK)
Roman Kvachiov: Τρομπέτα (RU)
Thaliah: Lyrics / Vocals
Δημήτρης Δερμάνης: Hammond / Rhodes / Πιάνο
Κωνσταντίνος Κεσσίδης: Στίχοι
Kώστας Ζορμπάς: Μπάσο / Cumbus
Kώστας Ζάμπος: Ντραμς
Ντένης Μόρφης: Κιθάρα
Mastering: Pauler Acoustics (DE)
Cover / Design:  till noon

~ Follow Rsn ~
https://www.facebook.com/ArisRsn/
https://soundcloud.com/arisrsn
https://rsn-music.bandcamp.com/album/strange-eyes

Click here - fbetting view betfair bonus