Chelsea Wolfe

Η Chelsea Wolfe είναι ένα γλυκύτατο μουσικό κουτί που όταν το ανοίγεις, μέσα του βρίσκεις ομορφιά, θόρυβο, φόβο και ό,τι άλλο μυστήριο μπορούν να σου προκαλέσουν οι στίχοι και η μουσική αυτού του κοριτσιού. Η ίδια, σε συνέντευξή της, έχει πει ότι δεν θέλει να περιορίζεται σε κάποιο είδος μουσικής και ότι της αρέσει να πειραματίζεται και να κάνει την τέχνη που αυτή έχει στο μυαλό της. Μέχρι τώρα έχει στο ενεργητικό της 5 επίσημα άλμπουμ και οι ήχοι που βγαίνουν από αυτά είναι πιο πολύ γοτθικοί, σκούροι και πειραματικοί, όπως επίσης βρίσκουμε στοιχεία από γοτθικό ροκ, νεοφόλκ, μέταλ και ηλεκτρονικά. Έχει παρομοιαστεί, από ξένα περιοδικά, με την PJ. Harvey σ’ έναν πιο απομονωμένο μινιμαλισμό και συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Άνετα μπαίνει και δίπλα στη Zola Jesus στα πιο παλιά της.

Με συχνότητα περίπου ενός χρόνου, η Wolfe κυκλοφορεί πλέον νέα άλμπουμ. Θα αναφέρω με συντομία εδώ τους τίτλους των παλαιότερων δουλειών της. Το 2011 έχουμε το «Αποκάλυψις», όπου και ο τίτλος αναγράφεται με ελληνικούς χαρακτήρες πάνω στο άλμπουμ, μια αρκετά ενδιαφέρον απόφαση, οπωσδήποτε ελκυστική. Το 2012 έχουμε το «Unknown Rooms: A Collection of Acoustic Songs». Το 2013 έχουμε το «Pain Is Beauty», όπου σε αυτό μπορούμε να βρούμε το εξαιρετικό και πραγματικά ιδιαίτερο κομμάτι «The waves have come», μιας και είναι εμπνευσμένο από το Ιαπωνικό τσουνάμι. Ένα κομμάτι περίπου εννέα λεπτών που θα σας κάνει να δακρύσετε.

Το τελευταίο της άλμπουμ τιτλοφορείται «Abyss» και κυκλοφόρησε στις 7 Αυγούστου 2015, καθώς επίσης τον Απρίλιο του 2016 κυκλοφόρησε ένα συμπληρωματικό σε αυτό άλμπουμ, το “Hypnos/Flame”. Και τα δυο μαζί, φτιάχνουν ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ για το οποίο η Wolfe συνεργάστηκε με τον πολυ-ταλαντούχο BenChisholm, τον μόνιμο ντραμίστα της DylanFujiokaκαι την βιολίστρια EzraBuchla, όμως τη διαφορά στο «Abyss» την έκανε ο κιθαρίστας  MikeSullivan από την post-rock μπάντα απ’ το Σικάγο, Russian Circles. «Με αυτή τη μουσική ομάδα, αυτή τη φορά η μουσική ζει πάνω στη δύναμη της φωνής της Wolfe», αναφέρει χαρακτηριστικά στην κριτική του το περιοδικό Pitchfork.

Από το «Abyss», αξίζει να σημειωθεί το κομμάτι «Carrion flowers», όπου είναι το πρώτο κομμάτι της συλλογής και είναι αυτό που ντύνει το τρέιλερ του «Fear the walking dead 2015». Το 2014 το κομμάτι «Feral love», από το άλμπουμ «Pain is beauty», διακοσμούσε τα τρέιλερ για το «Game of Thrones, season four». Επίσης, το δεύτερο κομμάτι του άλμπουμ «Iron moon», το οποίο είναι εμπνευσμένο από έναν Κινέζο εργάτη εργοστασίου, και ποιητή, ο οποίος αυτοκτόνησε λόγω της μονοτονίας της δουλειάς του και μιας αποτυχημένης σχέσης. Σε όλο το άλμπουμ βρίσκουμε δυνατά κομμάτια με πολλά metal και dark/industrial στοιχεία, μαζί με μπαλάντες όπως το «Maw» και το «Simple death» που προσωπικά τα λατρεύω.

Πολλά απ’ τα κομμάτια του «Abyss», είναι εμπνευσμένα απ’ την κατάσταση υπνοπαράλυσης, κάτι απ’ το οποίο η ίδια υπέφερε μέχρι πρότινος. Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προσωρινή παράλυση του σώματος που συμβαίνει μετά το ξύπνημα ή -λιγότερο συχνά- στα αρχικά στάδια του ύπνου. Αυτό το βλέπουμε σε αρκετούς στίχους των κομματιών της. Λέγεται ότι η Wolfe άρχισε να υποφέρει από υπνοπαράλυση, όταν ξεκίνησε να τραγουδάει μπροστά σε κοινό. Πάντα είχε το θόρυβο της μουσικής να την καλύπτει, φωνές, όργανα, καθώς και το ιδιαίτερο γοτθικό ντύσιμο και μακιγιάζ. Όταν όμως άρχισε να παίζει μπαλάντες με τη συνοδεία μιας κιθάρας στο βάθος, της στοίχισε αρκετά μέχρι να ξεκλειδώσει το μυαλό της και να το ευχαριστηθεί.

Εγώ χάθηκα στην άβυσσο αυτού του δίσκου που δημιουργεί η φωνή της Wolfe, τα βιολιά και όλη η μουσική ενορχήστρωση. Τρόμαξα και γαλήνεψα ταυτόχρονα. Ελπίζω να βρείτε κι εσείς λίγη όμορφη νύχτα σε αυτή τη μουσική. Όπως λέει η Wolfe:

"Abyss is meant to have the feeling of when you’re dreaming, and you briefly wake up, but then fall back asleep into the same dream, diving quickly into your own subconscious."

 

Αρτέμης Μούλος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Chvrches »
Click here - fbetting view betfair bonus