Logo
Print this page
Mixtape Zone: Ο μουσικά ανήσυχος Stiko

Mixtape Zone: Ο μουσικά ανήσυχος Stiko

Tης Δήμητρας Αλεξανδράκου

Η έμπνευση πηγάζει από τα πάντα….από εμπειρίες, εικόνες, κουβέντες…”

Μέλος των The Antilopes, του εκρηκτικού δίδυμου Stiko & Wag, dj, παραγωγός, beetmaker, ευγενικός, φιλικός, προσιτός, είναι μόλις λίγα πράγματα τα οποία τον χαρακτηρίζουν. Τα decks, οι κονσόλες και τα μαγικά κουμπάκια είναι το φυσικό του περιβάλλον. Δεν βάζει ταμπέλες στη μουσική, ακούει ήχους από όλο τον κόσμο, εμπνέεται ακόμη κι από “γκρίζες μέρες”, προσαρμόζεται άρτια σε κάθε μουσική συνθήκη. Ο μουσικά ανήσυχος Stiko βρίσκει λίγο χρόνο  για να μου απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις.

- Πώς προέκυψαν οι “Αντιλόπες” ; Τότε ξεκίνησε στην ουσία η ενασχόλησή σου με το djing και τη μουσική παραγωγή;

Οι Αντιλόπες είναι μια ιστορία που ξεκίνησε πολύ πριν ασχοληθώ εγώ με την μουσική...Την

ομάδα αυτή την άρχισαν ο Rage και ο Wag πριν αρκετά χρόνια στην Αλεξανδρούπολη, το 2007 αν δεν κάνω λάθος και στην συνέχεια στην Θεσσαλονίκη Το 2015 όταν πλέον άρχισα να συνεργάζομαι με τον Τόλη ή αλλιώς Wag και αναπτύξαμε μια πολύ στενή φιλία μου πρότεινε να ‘’μπω’’ στην ομάδα τους με σκοπό να ενισχύσουμε την παρουσία της στην Αθήνα και προφανώς δέχτηκα με  μεγάλη χαρά! Όσο για το djing αν θυμάμαι καλά ήταν τέλη του 2013 που έκανα τα πρώτα μου βήματα, αρχικά στο ‘’Xαουζ’’ έναν πανέμορφο χώρο - μπαρ στο Μεταξουργείο. Το μαγαζί το είχε ανοίξει ένας καλός παιδικός μου φίλος, ο Βαγγέλης και θυμάμαι την πρώτη μου φόρα που έπαιξα σαν χθες, με ένα mappαρισμενο lpd και μια κάρτα ήχου δανεική από τον πάτερα μου...

- Panda Dub, Quantic, Nickodemus, Nightmares On Wax κ.α. αναμένουμε και το  ADD Fest 2018. Κάθε set κι ένα μουσικό ταξίδι.Με ποιον θα ήθελες να βρεθείς στην ίδια σκηνή που δεν το έχεις ήδη κάνει;

Εδώ δεν χρειάζεται να γράψω πολλά...ένα όνειρο για μένα είναι να παίξω με τον Bonobo που αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη επιρροή μου σε όλα τα επίπεδα της δουλειάς μου!

- Πώς ήταν η εμπειρία στο Le Mellotron;

Το Mellotron ήταν ένας πολύ ζεστός και όμορφος χώρος και πραγματικά ευχαριστήθηκα το set μου εκεί, μπορείς άλλωστε να με δεις να χορεύω στο μεγαλύτερο κομμάτι του video. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον αδερφικό μου φίλο Αιμίλιο ή αλλιώς Kill Emil που με βοήθησε να έρθω σε επαφή με τους υπεύθυνους. Αν και ο χώρος είναι στην ουσία ένα καφέ-μπαρ που φιλοξενεί τα live streaming χωρίς κάτι υπερβολικό σε επίπεδο φυσικής παρουσίας κοινού κλπ και δεν προσφέρει ίσως την ψυχολογία ενός μεγάλου venue, γνωρίζοντας το πόσος κόσμος παρακολουθεί είναι μάλλον αρκετό για να σου δημιουργήσει μια πολύ δυναμική και θετική ψυχολογία.

- Πώς έρχεται αυτή “η έμπνευση” και μπαίνεις στη διαδικασία παραγωγής νέου υλικού; Γράφεις καθημερινά και απορρίπτεις κομμάτια μέχρι να σε καλύψει το αποτέλεσμα ή ξαφνικά σηκώνεσαι ένα πρωί και λες σήμερα θα γράψω;

Η έμπνευση πηγάζει από τα πάντα….από εμπειρίες, εικόνες, κουβέντες...η διαδικασία είναι πάνω κάτω όπως περιέγραψες αρχικά, δηλαδή γράφω πολύ συχνά αν όχι καθημερινά και προφανώς δεν ‘’κρατάω’’ όλες τις ιδέες που δοκιμάζω. Όταν μαζευτεί αρκετό υλικό ‘’ξεδιαλέγω’’ τα beats που μου αρέσουν περισσότερο αλλά και που εμπνέουν μια συνοχή σαν ύφος και ξεκινάω το πιο μεθοδικό κομμάτι που είναι η μετατροπή των ιδεών σε κομμάτια!

-Το “Grey Dayz” κυκλοφόρησε πρόσφατα. Κομμάτια για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα ή να βουτήξουμε βαθεία σε ό,τι μας γκριζαίνει τις μέρες και ίσως να το αλλάξουμε;

To Grey Dayz είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος, είναι γκρίζες μέρες, όχι απαραίτητα στενάχωρες αλλά σίγουρα έχει ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχολογίας που φέρνει ο χειμώνας.

Σπίτι, στούντιο, καφές, τσιγάρα, σκέψεις….όλα μαζεμένα σε μια downtempo κυκλοφορία!

Στην προηγούμενη δουλειά μου σχεδόν πίεσα τον εαυτό μου να πιάσει και άλλες θεματικές, γι’ αυτό και στο Grey Dayz θέλησα να χωρέσω ίσως όλα εκείνα που θεώρησα ότι δεν μπορούσαν να χωρέσουν στο πιο groovy ύφος του Seeding. Όπως καταλαβαίνεις οι 2 αυτές δουλειές έχουν πολύ κοντινή περίοδο που δημιουργήθηκαν. Το κεφάλαιο αυτό πλέον έκλεισε και χαίρομαι για αυτό, όχι γιατί βιαζόμουν να τελειώσει αλλά γιατί με το πέρασμα του χρόνου έχω νέες επιρροές και την ανάγκη να εκφράσω κάτι αρκετά πιο φρέσκο το οποίο δουλεύω ήδη εδώ και κάποιους μήνες!- Ποιο κομμάτι δεν λείπει ποτέ από τα set σου;

Τα set μου είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία από τις παραγωγές μου, πράγμα που νομίζω κάνουν ίσως οι περισσότεροι παραγωγοί-djs. Προσπαθώ να μην επαναλαμβάνομαι στα sets μου οπότε δύσκολα θα μπορούσα να πω ότι κάποιο κομμάτι δεν λείπει ποτέ από αυτά, άλλωστε είμαι freestyle dj και κατά συνέπεια αντιμετωπίζω αρκετά διαφορετικές συνθήκες, κοινά, venues και lineup και φροντίζω πάντα να παρατηρώ και να μελετάω την κάθε περίπτωση χώρια. Αν ωστόσο, πρέπει να πω ένα κομμάτι που επιλέγω συχνά να συμπεριλάβω στα set μου αυτό θα ήταν το Cirrus του Bonobo...για άπειρους λόγους!

- Μια ένοχη μουσική απόλαυση;

Ίσως ακουστεί υπερβολή, αλλά δεν νιώθω ενοχές για κάτι που απολαμβάνω..αν η μουσική μού προκαλεί κάτι απολαυστικό, πώς μπορώ να το θεωρήσω “ντροπή” ; Ωστόσο είναι σύνηθες να δέχομαι τρολάρισμα από φίλους και συνεργάτες για την αδυναμία μου στην Stefflon Don, σίγουρα δεν  θεωρώ την μουσική της ποιοτική, αλλά καμιά φορά κι εγώ έχω την ανάγκη να χορέψω και αυτό το πετυχαίνει και με το παραπάνω η συγκεκριμένη κυρία!

-Τι θα ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Το δύσκολο το κράτησες για το τέλος… Έχω άπειρα σχέδια και όνειρα...ωστόσο τα περισσότερα δεν αφορούν τόσο άμεσα τον εαυτό μου… θα ήθελα να γίνω ο λόγος για να έχουν όνειρα οι επόμενοι… μακάρι να το καταφέρω αυτό!

Ο Stiko μιξάρει τον αέρα του sinradio την Τετάρτη 2 Μαΐου στις 21:00! Συνδέσου!

Follow:
https://www.facebook.com/StikoAntilope/
https://stiko-antilope.bandcamp.com/
https://www.mixcloud.com/stiko/

Developed by: Pantelis Tzamalis, Designed by Συνδετηρας . 2016 © All rights reserved.