Mixtape Zone: Η μυστηριώδης Beat Ride

Tης Δήμητρας Αλεξανδράκου

Από μικρή έβλεπε πλήκτρα και πετάριζε! Στην ηλικία των 8 το πιάνο μπαίνει ενεργά στη ζωή της, ενώ από τα 9 ξεκινά να συνθέτει. Όταν μεγαλώσει ονειρεύεται να γίνει δασκάλα πιάνου. Μερικά χρόνια αργότερα προκύπτουν οι σπουδές στο Πάντειο. Της τραβούν για λίγο καιρό το ενδιαφέρον, αλλά τελικά την κερδίζει και πάλι η μουσική.

Την ρωτώ, όπως θα ήταν αναμενόμενο, πώς συνέβη η μετάβαση αυτή. Εκείνη ευδιάθετη και μέσα από γέλια μου περιγράφει μια ιστορία που με ξαφνιάζει.

«Τότε έπαιρνα το πτυχίο και ήμασταν στο γραφείο του καθηγητή μου με μια συμφοιτήτρια και συζητούσαμε τι θα κάνουμε μετά. “Ετοιμάζομαι για το μεταπτυχιακό, εσύ;” με ρωτά. Της απαντώ  ότι ήθελα να γίνω πληκτράς, παίρνω το πτυχίο και δεν ξέρω ακριβώς τι να κάνω.  Μου προτείνει να δούμε αγγελίες για πλάκα. “Εγώ θα κοιτάζω για θέατρο, εσύ για μουσική και που ξέρεις!” Και βλέπω ζητείται τραγουδίστρια για επαγγελματική συνεργασία, έτοιμο συμβόλαιο σε δισκογραφική, σε στυλ Saint Etienne,  Stereolab. Σε μία εποχή που η lounge δεν ήταν διαδεδομένη. Παθαίνω πλάκα! “Πάρε θα γελάμε μερικά χρόνια μετά”».

Κι όντως πήρε κι όντως ξεκίνησε αυτή τη συνεργασία με την V Galaxy Orchestra του Παναγιώτη Δουκουμόπουλου.
 
Από αυτήν την όμορφη συνεργασία μπήκε στον κόσμο της ενορχήστρωσης και της παραγωγής.
«Ο Παναγιώτης με έβαλε σε αυτόν τον κόσμο. Μου έδειξε τι άλλο μπορώ να κάνω, πέρα από το πιάνο.»

Έκαψε μερικά pc, αλλά τα κατάφερε. Ακολουθεί η συνεργασία με την Kraak Records, το 2009.

Στην ερώτηση πώς βλέπει τη μουσική σκηνή στην Ελλάδα μου απαντά ότι εξελίσσεται. Έχει δύο ταχύτητες, απ’ όσο καταλαβαίνει.

«Ο χώρος του έντεχνου και ελληνόφωνου ρεπερτορίου είναι πιο αρτηριοσκληρωμένος, πιο δύσκολα θα αναδειχθεί ένας καλλιτέχνης και πιο δύσκολα θα υποστηριχθεί από τα ραδιόφωνα. Στο ξενόγλωσσο, πλέον υπάρχει μεγάλη στήριξη από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς κι αυτό είναι υπέροχο. Βλέπω κάτι καλό. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί για να ακούγονται φρέσκα πράγματα.»

Εκείνη επιθυμεί να κάνει τα πράγματα με τον δικό της τρόπο και στο δικό της χρόνο. Από το πρώτο της EP, δεν έχει σταματήσει καθόλου να γράφει. Συνεργάζεται με Cryogenics στα φωνητικά και «σιγά σιγά το ένα έφερε το άλλο». Ακολούθησαν συνεργασίες με Medras, Lars Leonhard, Experimental Feelings, Rsn, Lego Boy κι έπειτα έρχεται το δεύτερο EP.
Τώρα αναμένεται νέα δουλειά με τον Lego Boy.

Η απάντηση στην ερώτηση αν γράφει στον ελεύθερό της χρόνο, έρχεται και πάλι να με ξαφνιάσει. Η αυτοδίδακτη Αντιγόνη δεν βιοπορίζεται από αυτό, οπότε ελεύθερος χρόνος και μουσική είναι αλληλένδετα. Θα ήταν το ιδανικό να ζει από αυτό; Δεν ξέρει. Δεν κάνει εμφανίσεις και δισκογραφικά μόνο δεν γίνεται να ζήσεις.Εκεί τη ρωτώ πώς αντιμετωπίζει το internet και τις πλατφόρμες μουσικής. Αν θα προτιμούσε να μείνουμε στη ρομαντική, ίσως, εποχή του δισκάδικου.

«Ο ρομαντισμός είναι κάτι που το επιλέγουμε. Εμείς πάμε τα πράγματα. Ξαναγυρίζουμε στο βινύλιο και στο δισκάδικο. Οι πλατφόρμες και το internet έχουν φέρει πολύ κοντά τον κόσμο στην μουσική. Του δίνουν τη δυνατότητα να ενημερώνεται άμεσα, να ακούει πολλή, περισσότερη μουσική, περισσότερους τραγουδοποιούς όποτε θέλει, χωρίς μεγάλο κόστος.

Το βινύλιο έχει μια τελετουργία, το αγγίζεις, το βλέπεις, αποτυπώνει περισσότερο αυτό που έχεις ακούσει. Δεν θα ξεχάσεις π.χ. το όνομα του καλλιτέχνη αυτού. Δεν θα πεις “άκουσα ένα πολύ ωραίο τραγούδι, αλλά δεν θυμάμαι ποιο είναι”. Όχι. Αυτό που αγόρασες το θυμάσαι. Κάποιος μπορεί να βρει το όνομα ενός καλλιτέχνη από το πουθενά. Έρχεσαι σε επαφή αμέσως με περισσότερο κόσμο.»  

Θα μπορούσα να συζητώ μαζί της για ώρες. Λίγο πριν την χαιρετήσω την ρωτώ ποιο θα ήταν το ιδανικό για εκείνη line up συναυλίας. Σκέφτεται λίγο και απαντά ότι θα ήθελε πολύ να δει μαζί τους Herbaliser, Chinese Man και Monophonics.

Η Beat Ride μιξάρει τον αέρα του sinradio την Τετάρτη 18 Απριλίου στις 21:00! Συνδέσου!

Follow Antigoni Kostala:

Bandcamp: https://beatride.bandcamp.com/
Soundcloud: https://soundcloud.com/beat-ride
Facebook: https://www.facebook.com/beatride/

Click here - fbetting view betfair bonus